Mitä mielenterveys on? Osa 2

Päivitetty: 14. syysk. 2020

⁣Vielä tänäkin päivänä mielenterveyteen liittyy paljon ennakkoluuloja ja stigmoja. Joissain porukoissa se saattaa olla jopa tabu. Mitä sinulle tulee mieleen sanasta mielenterveys? Ehkä sinulle tulee mieleen jotain sairauksia, kuten masennus tai syömishäiriö? Tai kenties mielesi täyttyy heti shokeeraavilla mielikuvilla elokuvissa ja televiossa esitetyistä korostetun kauhuelokuvamaisista mielenterveyspotilaista, jotka kärsivät harvinaisista persoonallisuushäiriöistä ja psykooseista? Jos nämä ovat ne mieleen tulevat mielikuvat, ei ihmekkään, ettei tee aihetta tee mieli ottaa puheeksi kahvipöydässä! Minulla on kuitenkin uutisia: nämä mielikuvat eivät kuvaa mielenterveyttä kovinkaan totuudenmukaisesti.No mitä tämä mielenterveys sitten oikeasti on? Mielenterveys on todella paljon muutakin kuin näitä jo mainitsemiani mielenterveyden ongelmia tai häiriöitä – se on myös itseasiassa positiivinen voimavara! 🌟


Mielenterveyteen usein liitetään paljon negatiivisia oletuksia ja mielleyhtymiä. Siitä tulee nopeasti mieleen erilaiset häiriöt, joihin taas liittyy paljon ennakkoluuloja. Sairauksien, lääkitysten ja shokeeraavien poikkeustapausten lisäksi mielenterveys on kuitenkin pääosin ihan sitä perus kauraa, niitä elämän iloja ja suruja sekä mielen erilaisia prosesseja. Kyllä, hieman sitä stressiä, masennusta, ahdistusta ja itkua. Mutta toisaalta myös ilon tunteita, ystävyyttä, naurua ja unelmia.


Negatiivisesta mielleyhtymästä huolimatta mielenterveyteen liittyy oikeasti myös monta ihanaa ja inspiroivaa puolta! Parhaimmillaan se on just sitä oikeeta hyvinvoinnin superfoodia! Sen kehittäminen voi oikeesti olla myös hyvin palkitsevaa ja jopa hauskaakin! Ennen kaikkea mielenterveyden ja mielitaitojen kehittäminen on mahdollisuus täydelle, mielekkäälle ja onnelliselle elämälle. Se on mahdollisuus eikä mörkö. 👻


Mielenterveysjuttujen ei aina mun mielestä tarvitsisi olla niin vakavia! Vaikka nämä asiat tulee ottaa tosissaan, ei niitä tarvitse aina ottaa niin vakavasti, etenkään jossei se omaan fiilikseen tai persoonaan sovi. Monet tuntuu vierastavan mielenterveysjuttuja, koska se maailma tuntuu olevan jotain tosi raskasta, vierasta, kiusaannuttavaa tai tylsääkin.VIISI HAUSKAA & KEVYTMIELISTÄ SYYTÄ miksi oman mielenterveyden työstäminen kannattaa:
Kaikki nämä hyvin arkiset ja yleiset teemat (+ monet muut) ovat yhtälailla mielenterveysasioita siinä missä mielenterveyden ongelmatkin ovat. 👆🏼 Tämän vuoksi sanonkin aina, että mielenterveysasiat koskettavat ihan meitä kaikkia ja jokainen voi osallistua leimoja pelkäämättä keskusteluun juuri sellaisena kuin on!


Vai mitä mieltä itse olet? 😊