Mitä mielenterveys on? Osa 1

Päivitetty: 14. syysk. 2020

⁣⁣Välillä vieläkin kuulee joidenkin sanovan, ettei mielenterveys kosketa heitä itseään, eikä siksi myöskään oikein kiinnosta. Tämä saa mut aina ihmettelemään, että mitä tämä mielenterveys oikein on heidän mielestään, jossei se kerta heitä koske? 🧐 Tuntuu, että mielenterveyteen näin 2020 vuonna liittyy edelleen tosi paljon tabuja ja stereotypioita - SOS!News flash: Mielenterveys on asia, joka koskettaa itseasiassa aika olennaisestikin meitä jokaista, koska meillä kaikilla on mieli. Jokaisen mielellä on myös jokin terveydentila. Mielenterveys ei ole mitään sen kummallisempaa tai synkempää, se on konkreettisesti sun MIELEN TÄMÄN HETKINEN TERVEYDENTILA! 👈🏼


Eli, kun kerrot mielenterveyden koskettavan sinua, et paljasta kärsiväsi mistään kamalasta, vaan paljastat tämän hirmu yleisen ja inhimillisen tilanteen: sinulla on mieli.


Mielenterveys on meillä kaikilla jatkuvassa muutoksessa, joten siinä missä mielenterveys koskettaa meitä kaikkia, myös sen ongelmat voivat koskettaa ketä tahansa meistä. Vajaalla 25 %:lla suomalaisista aikuisista on jokin mielenterveyden häiriö, mutta mielenterveyden haasteita koemme ME KAIKKI.


Meitä kaikkia välillä stressaa, masentaa tai ahdistaa. Jokaisella on myös se jokin juttu, joka aiheuttaa paikoitellen murhetta tai epävarmuuksia. Yksi kamppailee itsetunnon kanssa, toinen kipuilee ihmissuhteiden äärellä. Jonkun kehonkuvaan ei millään meinaa sisäistyä mitään positiivista, toinen taas vaatii itseltään liikoja. Tämä kaikki on täysin normaalia. ❤ Ihmisyyteen kun tutkitusti kuuluu noin 50% positiivisia tunteita ja 50% kaikkea muuta.


Mielenterveyden ammattilaisen luokse ei tulla, kun kärsitään jostain "epänormaalista" tai kun "jotain on mennyt pieleen". Sinne tullaan, kun omasta tilanteesta koituu liikaa kuormitusta omaan arkeen, eikä enää jakseta/osata/haluta työstää tilannetta yksin. Sinne tulee toisin sanoen täysin normaalit ihmiset.


Hassua (joskin ymmärrettävää & inhimillistä) kuinka moni asiakas vieläkin kipuilee sen kanssa onko he nyt epäonnistunut tai sekaisin, kun on "joutunut tulemaan" psykologin luokse. Usein sanat "toi on täysin normaalia" muuttaa koko tunnelman.Ehkäpä mielenterveyden normalisoituessa ne loputkin meistä voi huomata, että mielenterveysjutuilla on sittenkin annettavaa ihan meille kaikille. ⠀

Tämä toimikoot muistutuksena kaikille sitä tarvitseville.💙