Miksi en ole onnellinen? Miten voisin olla onnellisempi?

Päivitetty: 14. syysk. 2020

Nämä ovat yleisimpiä kysymyksiä, mitä minulta psykologina kysytään, eikä ihme! Me kaikki halutaan elämiimme mahdollisimman paljon onnellisia hetkiä ja hyvää mieltä se on aivan inhimillistä! Näiden hetkien saavuttaminen on kuitenkin sitä vaikeampaa, mitä enemmän niiden perässä juoksee. Usein onnellisen ja hyvän olon saavuttaminen onnistuukin parhaiten hieman eri tavoin kuin luulisi.

Onnellisuuden saavuttaminen on monimutkainen prosessi, eikä siitä pitäisi tehdä yksinään päiviensä tarkoitusta. Onnellisuus koostuu monista tekijöistä ja taidoista, joihin fokusoimalla saat taatusti enemmän hyvää mieltä, kuin sokeana onnellisuuden perässä juoksemalla. Hankaluuksista huolimatta on kuitenkin asioita, joiden skippaaminen auttaa kummasti aitoa onnellista oloa hakiessa.


Tässä NELJÄ YLEISTÄ MOKAA, joihin saatat erehtyä jahdatessasi onnellisuutta:


⛔ Erinäisten asioiden/etappien SUORITTAMINEN, jotta "sitten sen jälkeen voisin olla onnellinen". Tämän mokan tunnistaa JOS ja SITTEN KUN tyylisistä ajatuksista, kuten: "sitten kun saan/saavutan asian x niin olisin paljon onnellisempi". Tosiasiassa tunteet kuitenkin elää ainoastaan tässä käsillä olevassa hetkessä, ja onnellisuus on loppujen lopuksi vain tunne. Sitä ei voi saavuttaa "sitten kun", vaan se täytyy oppia pääosin saavuttamaan tässä ja nyt.


⛔ Oman tilanteen jatkuva ARVIOINTI ja muihin VERTAAMINEN, kun varmistellaan että meneekö itsellä nyt varmasti tarpeeksi hyvin. Muihin vertailemalla ja pikkutarkalla syynäämisellä löytää aina jotain negatiivista, ja oma fiilis vain laskee entisestään. Yleensä se oma vertauskohde on epärealistinen.


⛔ Itsensä tai muiden VAKUUTTELU siitä, että kyllä tässä ihan hienosti menee. Tätä voi tehdä esimerkiksi tavaroiden ostelemisen tai saavutusten/meriittien hankkimisen kautta, tai vaikka omaa puhetta ja käytöstä säätelemässä. Tähän kuuluu mm. itsetunnon ulkoinen pönkittäminen, itsestä tietyn kuvan ylläpitäminen tai asioiden tekeminen koska muut muka olettaa. Hyväksynnän ja arvostuksen saaminen on kaikille tärkeää, mutta se ei yksinään tuo onnellisuutta. Usein on parempi toimia vaan itselle parhaalla tavalla.


⛔ Tunteiden kieltäminen ja "good vibes only" -meininki. Pakottamalla ei kenenkään fiilis parane, vaan kiristyy entistä enemmän. Tällöin mielen joustovara vähenee, kielletty asia täyttää mielen ja ahdistus lisääntyy. Asiat on parempi kohdata, siten niiden vaikutus loppupeleissä pienenee.


ELI: Jatkuva onnellisuuden tavoittelu käy ennen pitkää aika raskaaksi ja saattaa pahimmillaan viedä jopa päinvastaiseen suuntaan! 😅

Mitä ajatuksia tämä teema sinussa herättää? Olisi kiva kuulla mitä mieltä itse olet onnellisuudesta ja sen etsimisestä.