Maailman mielenterveyspäivä & kuuntelemisen taito. Miten auttaa toista kuuntelemalla?

Lauantaina 10.10 vietettiin Maailman mielenterveyspäivää! 💚


Kyseisen päivän myötä halutaan herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta sekä mielenterveysasiakkaiden ja omaisten asemasta. ⠀

Tämän vuoden teemana on kuunteleminen, koska se miten me tullaan kuulluiksi ja kohdatuiksi on aivan avainasemassa meidän mielen hyvinvoinnin kannalta.

Vaikka kaikki me osataan kuulla, ei me aina onnistuta kuuntelemaan. Oletko huomannut, että monesti vuorovaikutustilanteissa kuuntelemme puhuaksemme, emmekä ymmärtääksemme? Kuuntelemme toista ja mietimme miten koko sen ajan miten haluamme vastata siihen. Kenties odotamme hetkeä milloin voimme saada suunvuoron ja jakaa oman mielipiteemme asiasta? Tämä on hyvin luonnollista, eikä se aina haittaa. On kuitenkin hetkiä, kun on tärkeämpää osata vain kuunnella. Kaikki se aika kun mietimme mitä sanomme seuraavaksi on pois siitä ajasta, jonka voisimme käyttää ymmärttääksemme toista paremmin. Mitä paremmin ymmärrämme toista, sitä paremmin voimme olla toisen tukena. Joskus vuorovaikutustilanteissa saatamme myös päätyä toimimaan vuorovaikutusta katkaisevasti tai toista ohittavasti - tietoisesti tai tiedostamatta! Ups.